JAMES BLUNT - “Zetra” - Sarajevo

Popularni engleski pjevac  James Blunt je 15.juna 2008 godine nastupio u sarajeskoj olimpijskoj dvorani "Zetra" u okviru koncertne promocije najnovijeg albuma "All The Lost Souls".

 

Posjeta je bila daleko od ocekivanog kao i od same popularnosti ovoga kantautora koji je svoj debi album "Back to Bedlam" (2005 godine) prodao u jedanaest miliona primjeraka. Koncert je trajao oko 90 minuta , a oko dvije hiljade posjetilaca ga je vatreno podrzavalo i sa njim pjevalo njegove pjesme. Blunt  je neke stihove pjesama posvetio i Sarajevu.  

 Svjtetsku popularnost stekao je  hitom "You're Beautiful" sa svog prvenca "Back to Bedlam", a novi planetarni hit je pjesma  "1973” sa aktuelnog mu albuma "All The Lost Souls" (2007 godine). James Blunt je u pratnji Roberta Cavallija i Sanele Jenkins privatnim avionom oko 17,00 sati sletio u Sarajevo. Po dolasku, Blunt je na aerodromu odrzao press konferenciju.

Izmedju mnogobrojnih pitanja o dolasku u Sarajevo je izjavio: 

 -  "Ovo je dio svijeta o kojem sam naucio mnogo kroz moja vlastita iskustva na Kosovu, ali imam ovdje i porodicnih veza i dosta prijatelja koji su takodje ovdje sluzili. Dakle ovo je mjesto o kojem zapravo mnogo znam ali u kojem nisam nikad bio. Za mene je veoma zanimljiva i jedinstvena prilika doci ovdje uopste, jer ovo je zapravo jako poznat grad, Sarajevo ima puno pozitivnih konotacija, i imati priliku da sviram ovdje je nesto sjajno i ne bih to propustio ni za sta na svijetu."

Kao predgrupa predstavio se mostarski bend "Zoster", inace sve popularniji predstavnik bh. alter rock scene koji je sa svojim nastupom uspio dobro zagrijati prisutne u prohladnoj dvorani "Zetre" i ujedno predstaviti pjesme sa najnovijeg albuma "Festival budala”.

I sta jos reci. Eto bi i James Blunt u nasem gradu...

Na sarajevskom koncertu odsvirao je svoje hitove sa dva albuma "Goodbye My Lover", "Wiseman", "So Long Jimmy", "No Bravery", "High", "Same Mistake", "You're Beautiful" dok je "1973" ostavljena za sami kraj.