MANU CHAO - “Bascarsijske Noci” - Sarajevo

Na otvorenoj sarajevskoj pozornici, vec tradicionalnog festivala "Bascarsijske noci", 18.jula 2002 godine, prvi put u nasem gradu se predstavio "Manu Chao & Radio Bemba Sound System". Kao gost nastupio je sarajevski bend Adi Lukovac & Ornamenti.

Nakon poduze pauze Sarajevo je bilo domacin jednog originalnog predstavnika svijetske alter scene, predstavnika "latin & urban cuban sound"-a. Manu Chao je dvoiposatnim programom odusevio oko desethiljada prisutnih. Bila je to ljetna bascarsijska noc, kakvu odavno nismo dozivjeli na sarajevskim pozornicama i open air sceni. Sa Manu Chao je bilo kao i na pozornici: vatreno plesno, dinamicno, energicno i raspjevano. Pokazalo se da publika dobro poznaje pjesme sa njegova dva albuma “Clandestino” (1998 g.) i najnovijeg  “Esperanza” (2001 g.), cija je svijetska promocija upravo u toku, sa dva nova hita “Mr.Bobby” i “Merry Blues”. Posebna uzbudzenja dolaze sa pjesmama “Bongo Bongo”, “Mama Call” , "Je Ne T’ Aime Plus" & Bilo je istinsko zadovoljstvo sresti se i upoznati sa ovim po mnogo cemu jedinstvenim i vanserijskim autorom

 

  • Evo i nekoliko njegovih izjava vezanih za dolazak u Sarajevo i o svom radu
  • - "Za nas je zadovoljstvo sto smo tu. Dosli smo jucer. Vec godinama se u Zapadnoj Evropi govori o Sarajevu, ali ga ja nisam poznavao. Za nas je ovo izuzetna prilika da upoznamo ljude ovdje& Ovo je prvi put da dolazimo u Istocnu Evropu u zemlje Balkana. Bili smo u Rusiji, Poljskoj, Ceskoj, Madjarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji.
  • Odlucili smo da dodjemo i u Bosnu i Hercegovinu. Prva ideja je bila da se napravi jedan besplatan koncert u Ljubljani za vase izbjeglice u kampu, ali smo odlucili da dodjemo ovdje i to uradimo u Sarajevu!" .
  • O radu sa grupom "Mano Negra":

 

  - "Mano Negra" je postojala oko osam godina. Prestanak rada sa njom bio je kraj jednog stvaralackog perioda. Mnogo smo putovali i gotovo uvijek bili na turnejama, a to smo voljeli. Tokom godina neki su postali porodicni ljudi, dobili su djecu i imali nove obaveze, tako da nisu mogli putovati. Desilo se da nisu svi imali istu zelju i iste mogucnosti slobodnog izbora vremena. To je bio kraj "Mano Negre" i jednog zajednickog perioda.. Bilo nam je zao, ali ako su zelje razlicite nema potrebe da se zajedno nastavi. To je kao u jednoj ljubavnoj vezi".

  • O putovanjima:

 

  -  "Putovati je najljepsa skola koju vam zivot moze dati. Kada putujes ucestvujes u zivotu razlicitih zemalja. To su nove spoznaje. Sto vise putujes vracas se jaci u svoju zemlju, a mozes gledati i pozitivnije na sopstvenu kulturu. Sto se mene tice svi zivimo na istoj planeti. Mislim da su dobre sve razmjene kulture, a to je nesto sto se uvijek radilo u ljudskoj istoriji i sto treba i dalje odrzavati. Niko se ne moze pohvaliti da pripada nekoj visoj rasi. Svi smo mi mjesavina odredjenih stvari i tradicija. Mjesajuci ideje razlicitih kultura zivot se na zemlji nastavlja u pozitivnijem smjeru".

Manu Chao & Cicak