JAMIROQUAI - K.S.C. Mirza Delibasic  - Sarajevo

U okviru koncertne promocije i evropske turneje najnovijeg albuma "Dynamite" koja je pocela 20. juna 2005 godine u Budimpesti (Madjarska) te dan poslije nastupa u Beogradu , "Jamiroquai" su 23.juna prvi put gostovali u Sarajevu.

Ovo je bio moj drugi susret sa  “Jamiroquai”. Prvi put to se desilo u drevnoj pulskoj Areni 14.juna 2001 godine, koji je bilo kao kosmicka funk letjelica, a kojom je pilotirao svemirski kauboj Jason Jay Kay u pratnji svoje posade “Jamiroquai”. Bilo je to u okviru svjetske promotivne turneje tada aktuelnog petog albuma “A Funk Odisay” (vec zapisano u rubrici CONCERTI).

 Cetiri godine poslije u velikoj dvorani "Mirza Delibasic" sarajevske "Skenderije" plesalo se i pjevalo vise od dva sata. Dobro raspolozeni i razigrani Jay Kay je u funk dynamite stilu podsjetio na najvece uspjehe sa sest albuma prodanih u vise od sesnaest miliona primjeraka. Dosli su sa svojom produkcijom (ozvucenjem i rasvjetom) i sve je funkcionisalo besprijekorno.

U pratnji svog dobro uigranog benda sastavljenog od izuzetnih muzicara: Rob Harris (gitara), Sola Akingbola (udaraljke), Derrick McKenzie (bubnjevi), Matt Johnson (klavijature) i Paul Turner (bas), kao i tri prateca zenska vokala, Jay Kay je odusevio prisutne.

Gromoglasno su se pjevale pjesme, "Space Cowboy", "Cosmic Girl", "Feel So God", "To Young To Day", “Black Crow” i mnogi drugi hitovi, a svoje odusevljenje prijemom u Sarajevu Kay je iskazao rijecima:

 

- "Svjesni smo svega kroz sta ste prosli i stoga smo dosli da vas barem nakratko odvojimo od svakodnevnih problema".

 

Bilo je zadovoljstvo cuti i vidjeti na djelu jednu od najatraktivnijih zvijezda i predstavnika nove svjetske muzicke scene, a sto je zaista rijetkost u nasem gradu.

 

Koncert je zavrsen skandiranjem i bisom s pjesmom "Dipper Underground". Publika i "Jamiroquai" su se razisli raspjevano i razigrano...

 

Jay Kay je u Sarajevo stigao dan prije koncerta i u vecernjim satima prosetao gradom, a na dan koncerta prije podne letio helikopterom iznad BiH, da bi se sarajevsko druzenje zavrsilo nakon velike feste na partyu u klubu "Bock" , a sto je  i zabiljezeno ovom jutarnjom fotkom.