SIMPLE MINDS - “Zetra” - Sarajevo

Skotski bend "Simple Minds" je 10.aprila 2006 godine prvi put gostovao u Sarajevu u olimpijskoj dvorani "Zetra", nakon uspjesnih nastupa 7. aprila u beogradskom "Sava centru" i 9. aprila u zagrebackom KC "Drazen Petrovic", a u okviru svjetske koncertne promocije albuma "Black and White 050505".

Najvatreniji fanovi, raznih dobi, njih oko cetiri hiljade su burnim aplauzom podrzavali su ovaj premijerni sarajevski nastup "Simple Minds", jednih od najoriginalnijih predstavnika svjetske muzicke scene tokom 80-ih godina.

 

 Frontmen benda Jim Kerr je majstorski vodio gotovo dvosatnu  predstavu predstavivsi najnovije hitove sa aktuelnog albuma "Black & White 050505", pjesme "Home", "Stranger" te muzickim vremeplovom podsjetivsi i na najznacajnije uspjehe tokom gotovo tri decenije karijere kao: "Love Song", "Someone Somewhere (In Summertime)", "Promised You A Miracle", "Waterfront", "Sanctify Yourself", "New Gold Dream" da bi za biseve ostavili svoje antologijske radove "Don't You (Forget About Me)", "Belfast Child" i "Alive And Kicking", koje je publika zdusno pozdravila pjesmom i skandiranjem.

Ovo je bio moj treci susret sa  “Simple Minds”, prvi se desio na ostrvu Krku 4. augusta 2002 godine, na rock festu na kojem je isto vece nastupio i legendarni Iggy Pop , drugi put u 1. jula 2003 godine na zagrebackoj Salati i eto konacno u Sarajevu. “Simple Minds”, kao i obicno, bili su u dobroj formi i rock

festa ni ovaj put nije izostala. Istina, dosta kasno poslije podne su doputovali iz Zagreba, tako da nije bio odrzan zakazani press za novinare. Ipak, nakon koncerta u back stageu smo se uspjeli fotkati i podsjetiti na susret i koncert na ostrvu Krku.

 "Simple Minds" su nastupili u originalnoj postavi; Jim Kerr (vokal), Charlie Burchill (gitara), Andy Gillespie (klavijature), Mark Taylor (klavijature), Eddy Duffy (bas) i Mel Gaynor (bubnjevi).

 

Produkcija, ozvucenje i rasvjeta su bili na profesionalnom nivou i ocito da su "Simple Minds" i njihovi fanovi otisli zadovoljni.