• Joe Zawinul Syndicate

Sesti tradicionalni Jazz Fest Sarajevo 2002, odrzan od 05. do 10.novembra, otvorio je legendarni Joe Zawinul, koji ove godine proslavlja sedamdeseti rodjendan. Na dva rasprodana koncerta u dvorani Doma policije, Joe je u pratnji svog benda Syndicate zadovoljio ukus i najprobirljivijih jazz gurmana, znalaca i sladokusaca. Bila je to ujedno i promocija najnovijeg albuma  Faces & Places objavljenog u sepetembru ove godine.

Josef Erich Zawinul rodjen je 07.jula 1932 godine u Becu (Austrija). U New York(USA) odlazi 1959 godine i pridruzuje se grupi Canonballa Adderleya. Sa Wayneom Shorterom-tenor saksofonistom, se upoznao svirajuci u orkestru Maynarda Fergusona, a kasnije saradjuju i u grupi Milesa Davisa.

Joe Zawinul, Wayne Shorter i cehoslovacki bas gitarista Miroslav Vitous 1971 godine osnivaju danas vec legendarnu grupu “Weather Report” i sa prvencem albumom istog naziva, objevljenog te godine, otvaraju nove prostore muzickog izrazavanja u jazz rock muzici. Tokom petnaest godina postojanja kroz “Weather Report” su prosla proslavljena imena Alphonso Johnson, Ishmael Wilburn, Manolo Badrena, Victor Bailey, Jaco Pastorius... Iza “Weather Report” su ostala vanvremenska dijela i albumi “Misterious Traveller”, “Balack Market” (1976 g.), “Heavy Weather” (1977 g.)... i storija je trajala do “This Is This” 1986 godine.

Joe 1987 godine osniva grupu “The Zawinul Syndicate” i vec sljedece objavljuje album “The Immigrants” , a koncertnu promociju najnovijeg ostvarenja “Faces & Places” smo imali priliku cuti i vidjeti uzivo.

 

Joe je dosao sa novim bendom, sastavljenim od mladjih muzicara, koje je u drugom dijelu koncerta ponosno predstavio, a od kojih je svaki solo improvizacijom demonstrirao izvodjacko umjece podsjecajuci na izvorni muzicki kolorit i tradiciju svog rodnog kraja.

To su gitarista Amit Chatterjee iz Indije, izvanserijska pjevacica Sabina Kobango iz Zaira , Etienne M’Bappe iz Kameruna, bubnjar Paco Srey iz Obale Slonovace i na udarljkama Manolo Bardena iz Portorika. Izvedbe pjesama “Tower Of Silence”, “Café Andalusia” i “Barefoot Beaty” sa novog albuma su izazvale buru odusevljenja. Bio je to drugi sarajevski susret sa ovim jazz velikanom kojeg ce se prisutni dugo sjecati.

Nakon koncerta, kada se Joe vec uveliko spremao za dalje putesetvije, uspio sam, moze se reci u prolazu, postaviti nekoliko pitanja.

  • Na danasnji dan, 5.novembra, ste prije tri godine u klubu Sloga, imali prvi nastup u okviru ovog vec tradicionalnog sarajevskog Jazz festa. Sjecate se toga?

Mi drzimo jako puno koncerata, ali sjecam se da je to bio veoma dobar koncert, kada smo prosli put bili u Sarajevu .Tada je to bio drugi bend. Mislim da je ovaj sa kojim smo danas nastupali bolji, ali i prosli je bio veoma dobar.Veceras smo imali i mali problem, jer su bila dva koncerta za jedno vece, a nismo zeljeli da sviramo dva razlicita repertoara, te smo napravili jedan miks novih i starih pjesama.

  • Povodom 70 rodzendana:

 

 Prekosutra (07.novembra) cu u Leverkuzenu odrzati jedan prigodan koncert sa brojnim starim prijateljima da obiljezimo moj rodzendan. To me raduje.Nakon svih ovih godina nisam umoran.Tu su koncerti, turneje, a i novi CD “Faces & Places”. Sa ovim bendom sa kojim sada radim, a koji ste culi veceras, nisam dugo, ali imamo dobar filing, puno improvizujemo i odlicno se razumijemo.

  • O etno muzici i koriscenju muzickih tradicionalnih izvora.

To se moze shvatiti na ovaj ili onaj nacin. Puno je africkiih muzicara koji su odrasli uz muziku “Weather Report” i ovaj sadasnji bend, zvuci kao mladi bend africkih muzicara koji su odrasli uz “Weather Report”. To je tada bio prvi bend koji je lansirao World Music, ali da se razumijemo, ovo ne govorim sa nostalgijom za “Weather Report”, ja sam bez nostalgije. To je bio sjajan bend, ali isto tako volim i ovaj sa kojim danas sviram i radim. To su mladi muzicari iz raznih zemalja, razlicitih muzickih tradicija, iz Indije, Portorika, Kameruna, Zaira& Kazem vam odlicno funkcionisemo.

  • O novom albumu “Faces & Places”.

 

 Sjajan je.Veoma je dobro odsviran i izmiksan. To nije jednostavan album, morate ga pazljivo slusati. Na naki nacin to je kao slusanje klasicne muzike. Morate ga veoma, veoma pazljivo preslusati...