Grupa “PROTEST”

  Bez sumnje, medju najznacajnije predstavnike sarajevske alternativne scene spada i beskompromisni bend "Protest", nastao 1990. godine, u periodu dok su njegovi clanovi pohadjali srednju umjetnicku skolu. Prvu postavu cinili su Damir Nevesinjac, pjevac i idejni vodja, Vedad Voloder, gitara, Emin Voloder, bas, i Igor Milcevic, bubanj. Pocetak djelovanja ovog punk-rock benda vezan je za klupske nastupe, gdje sticu svoju publiku upravo zahvaljujuci originalnom nekonvencionalnom muzickom izrazu i zestokoj svirci, slijedeci uzore "Bad Religion", "RCHP", kao i "Partibrejkersa" "KUD Idijota", "Majki"...

 Prve dvije godine rata (92/93) bend nije koncertno djelovao, da bi 1994. S novim bubnjarom Nedimom Zlatarom odrzao nekoliko znacajnih klupskih nastupa. U rodnom gradu sticu status kultne grupe, koja "bez dlake na jeziku" obracunava se sa malogra|anskom svakodnevnicom.

                                  ZNACAJNI ZAPISI I DOGADjAJI

 

Kompilacija "Rock Under The Siege", pjesma "Sarajevo Feeling", Radio "ZID", Sarajevo 1995, CD i video-zapis koncerta.

 

Kompilacija "Rock Under The Siege", pjesma "Hit mjeseca", Radio "ZID", Sarajevo 1996.

 

Na cuvenom internacionalnom istarskom tradicionalnom alter festivalu "Art And Music" u Puli 1997. osvojili prvo mjesto.

 

Nastup kao predgrupa velikog rock spektakla irske grupe "U2", na sarajevskom stadionu Kosevo, 23. septembra 1997.

 

Koncerti u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemackoj i Ceskoj.

 

Prvi album "Jedvanosimsoboakalomistobo", objavila "Zalozba", Ljubljana, novembar 1997.

 

Debi CD imao je dobar prijem muzicke kritike i publike. Pjesme "Hit mjeseca", "Bosko Buha" su hitovi nezavisnih radio-stanica, a izdvajaju se "siljenje" i "Zao mi je". U vremenu znacajnih uspjeha, bend neocekivano prestaje s radom, sto zbog komercijalnih razloga, sto zbog razlicitih ambicija clanova.

 

Damir Nevesinjac, pjevac, lider i idejni tvorac "Protesta" osniva novu grupu pod imenom "Radost", sa kojom je imao nekoliko nastupa. Nakon ove rock avanture odlucuje se za okupljanje novih clanova i nastavak djelovanja benda "Protest".

 

 Drugi album "U zemlji karijesa" snimili su u mostarskom Pavaroti studiju i promovisali u januaru 2002 godine.Za tri pjesme: "U zemlji karijesa", "Oh Captain" i "Underground",uradili su video spotove sa kojima postizu zapazen uspjeh na TV top listama.

 

Prvi put nastupili na tradicionalnom slovenackom sestom festivalu Rock Otocec / Novo Mesto odrzanom od 05. do 07 jula 2002. godine, a gdje su gostovale grupe:

"Fundamental", "H-Blockx", "No Means No", "Pero Lovain Band", "Goran Bare & Placenici"